dissabte, 7 de maig del 2016

L'APARELL RESPIRATORI

 L’APARELL RESPIRATORI

Perquè les nostres cèl·lules puguin obtenir l’energia dels nutrients, els han de sotmetre a un seguit de reaccions químiques, en moltes de les quals és necessària la participació de l’oxigen (O2).Com a resultat d’aquestes reaccions es produeix diòxid de carboni (CO2), un gas quasi tòxic que passa a la sang i que s’ha d’eliminar.
Com a resultat d’aquestes reaccions es produeix diòxid de carboni (CO2),un gas quasi tòxic que passa a la sang i que s’ha d’eliminar.

L’aparell respiratori és l’encarregat de prendre l’oxigen de l’aire exterior, dur-lo a la sang i eliminar, al mateix temps, el diòxid de carboni.

L’aparell  respiratori  està format pels pulmons i per les vies respiratòries.Les vies respiratòries són conductes i cavitats per les quals passa l’aire des de l’exterior fins a l’interior dels pulmons, i viceversa; estan formades per les fosses nasals, la faringe, la laringe, la tràquea, els bronquis i els bronquíols.

Fosses nasals
Són dues cavitats situades per sobre de la boca i que s’obren a l’exterior pels narius, els forats del nas. Per les fosses nasals l’aire que entra es filtra,s’escalfa, s’analitza i s’humiteja.

Faringe
 És un conducte musculós i elàstic, comú a l’aparell digestiu, que condueix l’aire a la laringe.

Laringe
És un tub curt,a l’interior del qual hi ha les cordes vocals , que, quan vibren, emeten la veu. A l’obertura superior de la laringe hi ha l’ epiglotis, un plec membranós que impedeix que els aliments entrin a les vies respiratòries durant la deglució.

Tràquea
És un tub que recorre el coll i que condueix l’aire fins als pulmons. Baixa paral·lela l’esòfag i per davant seu. Està protegit per un seguit de cartílags en forma de C que impedeixen que s’aixafi.

Pulmons
Són dos òrgans esponjosos protegits perles costelles. Dins seu es duu a terme l’intercanvi de gasos amb la sang. Cada pulmó està envoltat d’una membrana doble anomenada pleura,plena de líquid pleural,que permet als pulmons adaptar-se als moviments respiratoris. El pulmó dret està dividit en tres lòbuls i és més gran que l’esquerre, que només en té dos.

Bronquis
Són dos conductes que penetren als pulmons, on es ramifiquen en tubs cada vegada més fins, anomenats bronquíols. Els bronquíols, al seu torn,es divideixen en branques més petites que acaben en uns sacs de parets molt fines, anomenats alvèols pulmonars.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada